ART SAFARI

is een online talkshow waarin ruim de tijd genomen wordt om relatie tussen kunst, ambacht, technique en ondernemerschap te onderzoeken. Vanuit de podcast studio in Villa de Bank in Enschede gaan Ole Nieling (gastheer) en Nelson Nijholt (techniek) elke week met een nieuwe gast het gesprek aan. Deze diepte interviews bieden telkens nieuwe perspectieven waarmee zij zich een weg banen door de jungle van de contemporaine cultuur sector. Elke vrijdag om 16:00 komt een nieuwe Nederlandstalige aflevering online.

Art Safari #17 – Rob Dieleman

Rob Dieleman onderging de transformatie van kunstenaar tot ondernemer. Maar wat komt hier eigenlijk bij kijken? Rob verteld hoe hij zijn artistieke kwaliteiten weet in te zetten om de wereld om hem heen telkens een beetje beter te maken.

Art Safari #16 – Pieter de Wit

Pieter de Wit is als psychiater o.a. werkzaam in Enschede. Hij heeft een grote liefde voor de kunsten en komt vertellen over creativiteit, het vak van de psychiater en waar het soms mis kan gaan in de zorg.

Art Safari #15 – Eddy van der Schouw

Eddy van der Schouw is als acteur, theatermaker, stemacteur en sinds kort ook kinderboeken illustrator van alle markten thuis. Hij is op jonge leeftijd begonnen met musical schrijven, klimt jaarlijks op het paard om als Sinterklaas in de stad verwelkomd te worden en organiseerde jarenlang zeer vermakelijke en smakelijke dinnershows waar hij uitgedost als Edda leiding gaf aan het het theatergezelschap Theater Team Twente.

Art Safari #14 – Klaas Kamphuis

Klaas Kamphuis is beeldhouwer pur sang en terwijl hij met grote blokken eiken en dikke ronkende kettingzagen in de weer is, is er altijd een verfijnde balans met de natuur in zijn werk aanwezig. Sinds een paar jaar komt hij met regelmaat op de Lonnekerberg om vanaf daar met lokaal hout in de weer te gaan

Art Safari #13 – Patrick Jonkman

Patrick Jonkman is fotograaf in zowel artistieke als professioneel educatieve zin. Zo geeft les aan het Saxion in Enschede, kan je hem meestal wel met een kamera op zak vinden en organiseert hij zo nu en dan evenementen/bijeenkomsten daar waar hij voelt dat Enschede die nodig heeft. Zo hebben hij en zijn vrienden ooit een platenlabel opgezet, puur omdat ze dat wel wat leek.

Art Safari #12 – Petra Boonstra

Petra Boonstra is curator beeldende kunst bij Concordia in Enschede waar ze vorm geeft aan exposities, jong talent stimuleert en haar kwaliteiten als kunstenaar in de rol van curator heeft weten te gieten.

Art Safari #11 – Gerard Nieling

Gerard Nieling is consultant engineer en voormalig commando. Naast dat hij in het korps en tijdens storingsdiensten bij o.a. de Twentse Kabelfabriek en KEMA veelvuldig creatief uit de hoek moest komen is hij ook nog eens vader van 2 jonge kunstenaars.

Art Safari #10 – Hedy Hempe

Hedy Hempe is kunstenaar en freelance journalist en werkt primair met natuurlijke materialen. Ze bouwt aan een filosofie waar moeder aarde weer meer centraal komt te staan en houd sinds kort presentaties over de vrouwelijke identiteit.

Art Safari #9 – Dave Borghuis ook genaamd op de Borg

Dave Borghuis ook genaamd op de Borg is al van jongs af aan aan het coderen en is mede oprichter van het Hackerspace TKKRLAB. Daarnaast heeft hij een sterke mening over privacy en het belang van het behoud van keuzevrijheid.

Art Safari #8 [NL] – Adriana Breukink

Adriana Breukink bouwt al haar hele leven blokfluiten en is nu als pionier het instrument aan het innoveren. Daar waar een blokfluit voorheen moeilijk mee kwam qua volume met moderne bezettingen en bands, brengen de Eagle fluiten van Adri veel meer power met zich mee.

Art Safari #7 [NL] – Jerry Kroezen

Jerry Kroezen kent geen grenzen als het op het creatieve vlak gaat. Hij runde ooit het Media Art Café Berlijn in Enschede en heeft zich tot recent druk bezig gehouden met vertolken van typetjes. Daarnaast ontpopt zich zo nu en dan als wezenlijk Willie Wortel.

Art Safari #6 [NL] – Pieter Baan Müller

Pieter Baan Müller surfte in de jaren 80 van shell medewerker door naar de voorgrond van de wereld van de videokunst. Hij is al jaar en dag docent aan de academie en bouwt aan een app voor kunst in augmented reality.

Art Safari #5 [NL] – Salima el Musalima

Salima El Musalima gaat als avantgarde imam door het leven. Een zoektocht die over de mystieke en esoterische zijden gaat van een religie die haar identiteit zoek raakt. Ze verteld ons in detail over de zoektocht naar Allah, haar oorsprong als oer-Hollands poldermeisje met niet zulke oer-Hollandse roots en de versmelting tussen spiritualiteit en filosofie.

Art Safari #4 [NL] – Paul Hajenius

Paul Hajenius is kunstenaar, filmmaker en de eerste punkzanger van Nederland. Samen met het Duizend idioten records label bekritiseerde hij de maatschappij in de jaren 70 onder de naam Paul Tornado. In deze aflevering blikken we terug op die periode en hoe Paul zich ontwikkelde van Hajenius tot Tornado.

Art Safari #3 [NL] – Aalt van de Glind

Aalt is fotograaf, werkplaatsmedewerker fotografie op de AKI Academie voor Kunst en Industrie in Enschede, werkzaam bij Kunstenlab en mede organisator van de NachtExpo in Deventer.

In deze aflevering verteld hij ons over hoe deze diverse werkzaamheden samen komen en wat dit doet met zijn perspectief als maker, onderwijzer en curator.

Art Safari #2 [NL] – Danielle Spoelman

Danielle Spoelman is kunstenaar en naast dat zij bij verschillende cultuur instellingen in Enschede werkzaam is (Concordia Film Theater Beeldende Kunst, Tetem, AKI Academy of Art & Design) heeft ze een sleutel rol in het Kunstnonstop netwerk in de stad. In dit diepte interview verteld Danielle over hoe zij tot het kunstenaarschap gekomen is, wat kunst voor haar betekend en de toekomst plannen met o.a. Kunstnonstop!

Art Safari #1 [ENG] – Thijs Zwanink

Thijs Zwanink is a musician who takes us along in his journey of staying clean and the struggles and insights that come with it. I met Thijs in Amterdam when we were both aspiring musicians. 10 years later we reconnect and talk addiction and the discipline that became part of Thijs’ life in the process.